................................................."Κιτρινισμένες λιθο-γραφίες για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας ανεπιστρεπτί..."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Αύγουστος 2018 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~

~~~

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Το "λουκέτο" της ΕΡΤ σε διεθνή Τύπο και social media

ΑΘΗΝΑ 11/06/2013
Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του κλεισίματος της ΕΡΤ, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μιλούν για απόφαση που προκαλεί ένταση στην ελληνική κυβέρνηση.
Την είδηση αναμεταδίδουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως BBC, France 24, Reuters, Bloomberg, Associated Press, αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αλλά και τα social media.
Το βρετανικό BBC τονίζει ότι τον Απρίλιο, το κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο, που προβλέπει την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.
Όπως αναφέρει, το νομοσχέδιο αυτό ήταν προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση του δανείου από τους διεθνείς δανειστές της.

Το γαλλικό France24 τονίζει ότι η απόφαση ανακοινώθηκε ξαφνικά χωρίς καμία προειδοποίηση και ενώ οι επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα.

Η ιταλική La Repubblica αναφέρει, από την πλευρά της, ότι "η ελληνική κρίση φέρνει μπλακ-άουτ στην κρατική τηλεόραση", υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί στην Ελλάδα ερμηνεύουν την απόφαση αυτή ως μια επίδειξη δύναμης του Αντώνη Σαμαρά μετά την αποτυχία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Η Wall Street Journal μετέδωσε την είδηση της πτώσης του σήματος της ΕΡΤ σε πραγματικό χρόνο.

Την είδηση αναπαρήγαγε και το αμερικανικό δίκτυο ABC News, το Foxnews, το Boston.com, τοusnews.us, αλλά και μικρότερα μέσα, όπως το anchoragedailynews.com και το alabamas13.com.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΡΤ έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στα social media, με το αντίστοιχο hashtag στο Twitter να μπαίνει στη δεύτερη θέση της κορυφαίας δεκάδας των worldwide trends της πλατφόρμας.

Ξένος δημοσιογράφος μεταδίδει στην χώρα του, μέσα από την αίθουσα μοντάζ της ΕΡΤ

Συμπαράσταση των εργαζομένων του ΡΙΚ

Οι εργαζόμενοι στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, πραγματοποίησαν απόψε πεντάλεπτη στάση εργασίας.
Η στάση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση ξεκίνησε στις 21:00 και έληξε στις 21:05, ενώ την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ θα αποφασίσουν για τους τρόπους με τους οποίους θα εκδηλώσουν και τις επόμενες ημέρες την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Οι εξελίξεις με την ΕΡΤ ήταν από τα κύρια θέματα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και προβάλλεται από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των κυπριακών εφημερίδων.

Αίγυπτος: Δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

Την αντίθεσή του στην κατάργηση της ΕΡΤ, εκφράζει με γραπτή ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος αναφέρει ότι η ομογένεια πληροφορήθηκε το ξαφνικό αυτό γεγονός, με αισθήματα λύπης και απογοήτευσης.

«Η Δημόσια ραδιοτηλεόραση όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, αποτελεί την γέφυρα και το συνδετικό κρίκο του απανταχού ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα. Είναι γνωστό ότι αυτό που ενώνει τα 7.000.000 των Ελλήνων που ζούμε σε όλα και τα πλάτη της γης, είναι η ελληνική λαλιά. Η ΕΡΤ με τα προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης συμβάλλει και συμμετέχει στο εθνικό έργο της διάδοση της γλώσσας, του πολιτισμού των ηθών και των εθίμων μας. Από σήμερα όλοι μας αισθανόμαστε αποκοπή και αποξένωσή από την μητέρα πατρίδα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΑΕ.

Και προσθέτει: «Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι η απόφαση αυτή αποδυναμώνει την διεθνή εικόνα της Ελλάδας και κατηγορηματικά την καταδικάζω και καλώ την κυβέρνηση να αναλογισθεί τον δυσμενή αντίκτυπο στον ελληνισμό απανταχού της γης».

Τα διεθνή πρακτορεία για το "λουκέτο" της ΕΡΤ

Το πρακτορείο Associated Press ανάρτησε κείμενο με τίτλο: «Η Ελλάδα διακόπτει τη λειτουργία του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού για να γλιτώσει χρήματα», στο οποίο αναφέρει ότι «η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τα σωματεία».

Στη συνέχεια κάνει λόγο για την αναφορά του κ. Κεδίκογλου σχετικά με τους «θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης», ενώ επισημαίνει και τα όσα δήλωσε σχετικά με την επαναπρόσληψη εργαζομένων στον νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι δεν έγινε λόγος για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα επαναπροσληφθούν.
«Λόγω κρίσης η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», αναφέρει στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αναπαράγει την κατακλείδα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά», ενώ κλείνει το τηλεγράφημά του, αναμεταδίδοντας την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που τονίζει ότι «η ΕΡΤ δεν αποτελεί κομματικό λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης... ανήκει στον Ελληνικό λαό και υπάγεται στις γενικές αρχές της κοινωνικής υπηρεσίας και του δημοσίου λόγου, προωθώντας τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας στην πρόσβαση, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης, κάτω από την ασπίδα της ανωνύμου εταιρείας Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα δώσουν δυναμικά τη μάχη για το δημόσιο χαρακτήρα της και για την ανατροπή της απόφασης κλεισίματός της».

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπογραμμίζει ότι η σημερινή ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα που πρέπει ακόμη να λάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πακέτου λιτότητας που της έχει επιβάλλει η τρόικα, αλλά και ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα ήσσονα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.
Αναπαράγει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για ‘ιερές αγελάδες’ που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού».
Επισημαίνει επίσης ότι πλήθη εργαζομένων της ΕΡΤ έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, εκδηλώνοντας τη βούλησή τους να αγωνισθούν εναντίον της απόφασης αυτής και ζητώντας την προκήρυξη γενικής απεργίας στα μέσα ενημέρωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου