................................................."Κιτρινισμένες λιθο-γραφίες για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας ανεπιστρεπτί..."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Αύγουστος 2018 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~

~~~

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Οι Κυπριακές εφημερίδες σήμερα


  Κυριακή 09 Δεκ. 2012  





Η προκαταρτική έκθεση του οίκου Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες της Κυριακής προβάλλουν επίσης συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, την επιστράτευση του Άλβαρο ντε Σότο για μεταφορά εμπειριών στην ομάδα του Κυπριακού στα Ηνωμένα Έθνη, τις θέσεις του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά για την οικονομία, αλλά και την άρση των απεργιακών μέτρων από τους λεωφορειούχους της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Θρίλερ με τη βιωσιμότητα του χρέους", γράφει στο κύριο της θέμα ότι παρατείνεται η αγωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μάλλον μέχρι αύριο Δευτέρα, προβάλλοντας εκτιμήσεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες οποιοδήποτε ποσό άνω των €7,2 δις θα σημαίνει ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Η "Α" προβάλλει επίσης συνέντευξη του Αχιλλέα Κυπριανού, ο οποίος υποστηρίζει πως ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας "καπηλεύεται το όνομα του Σπύρου (Κυπριανού) και του Τάσσου (Παπαδόπουλου". Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στις επιπτώσεις από τον νέο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Με λιγότερες ζημιές και πιο γρήγορα η Κύπρος", φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σημειώνει πως οι λόγοι που οδήγησαν την Κύπρο στο Μηχανισμό Στήριξης είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους που οδήγησαν την Ελλάδα. Αλλού αναφέρεται στην προκαταρτική έκθεση της Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημειώνοντας μεταξύ στα 9,1 με 9,5 δις κυμαίνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Σε άλλη είδηση, η "Σ" αναλύει τα μηνύματα που δίνουν τα σημεία καμπής των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές.

"Ο Φιλελεύθερος" στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Σε όρια βιωσιμότητας το χρέος" και γράφει ότι χωρίς έκπληξη φαίνεται ότι είναι ο πρώτος αριθμός της Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αναμένεται να ανέλθει μέχρι τα €10 δις. Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιστρατεύουν τον Άλβαρο ντε Σότο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ επί εποχής σχεδίου Ανάν, για να μεταδώσει στην ομάδα Κυπριακού του διεθνούς οργανισμού της εμπειρίες του. Αλλού γράφει ότι σοκάρουν τα στοιχεία για παιδιά που μεταβαίνουν στα σχολεία της Πάφου χωρίς φαγητό.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οι θέσεις μου για την οικονομία", αναφέρεται στις προτάσεις που παρουσίασε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, οι οποίες στοχεύουν στη γρήγορη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε όπως επικρατήσει συναντίληψη και συναίνεση γύρω από το μνημόνιο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι την άρση των απεργιακών μέτρων αποφάσισαν οι λεωφορειούχοι της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" υπό τον τίτλο "Αξιωματούχοι αξιολογούν την κρίσιμη έκθεση για τις τράπεζες", γράφει στο κύριο της θέμα ότι αξιωματούχοι της συντονιστικής επιτροπής αξιολογούν από χθες την προκαταρτική έκθεση της Pimco για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, το οποίο είναι κρίσιμο για το ύψος της οικονομικής στήριξης της Κύπρου από τον μηχανισμό στήριξης. Αλλού γράφει ότι η ιστορία ορισμένων σχολείων της Λευκωσίας, όπως του Ελένειου και του Αγίου Κασιανού τα σώζει από τις περικοπές του Υπουργείου Παιδείας συνεπεία των περικοπών του μνημονίου. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις εξελίξεις στην Αίγυπτο έπειτα από την απόφαση του Προέδρου της χώρας να συγκεντρώσει αυξημένες εξουσίες.

"Η Καθημερινή" υπό τον τίτλο "Δύο σκόπελοι για το Μνημόνιο", γράφει στο κύριο της θέμα ότι κοινοτικές πηγές δηλώνουν ότι το μνημόνιο αν χρειαστεί θα αλλάξει, χωρίς να προδικάζουν το εύρος των αλλαγών πριν την μελέτη της έκθεσης της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο ποίος δηλώνει ότι "δεν δεσμευόμαστε από το σύνολο της δανειακής σύμβασης". Σε άλλη είδηση γράφει ότι το κυπριακό μοντέλο διαχείρισης των εσόδων από το φυσικό αέριο δεν έχει καμία σχέση με το νορβηγικό μοντέλο που ανέπτυξε ο Νορβηγός Μάρτιν Σκάνκε.

Η εβδομαδιαία "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο “Λεηλατούν τη μεσαία τάξη", φιλοξενεί συνέντευξη του Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος δηλώνει ότι "η περιβόητη διεκδικητική διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης αντί να βελτιώσει το μνημόνιο το έκανε χειρότερο με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας και επιχειρήσεις να οδηγούνται σε καταστροφή". Αλλού γράφει ότι δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του μνημονίου αναμένονται αυτή την εβδομάδα στους δρόμους της πρωτεύουσας. Αλλού αναφέρεται στην προκαταρτική έκθεση της Pimco, σημειώνοντας ότι από το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα διαφανεί αν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

cna.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου