................................................."Κιτρινισμένες λιθο-γραφίες για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας ανεπιστρεπτί..."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Αύγουστος 2018 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~

~~~

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Άρθρο προκλητικό του "Economist" για την κυπριακή κρίσηΑκόμη και για τα πρότυπα της ευμετάβλητης ευρωπαϊκής πολιτικής, η περασμένη εβδομάδα υπήρξε απολύτως καταστροφική με αφορμή την κυπριακή κρίση. Η Κύπρος βρίσκεται πλέον σε μια οικονομική και πολιτική μέγγενη, με γεωπολιτικές προεκτάσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες χειρισμού και χειραγώγησής τους από την ηγεσία της Μεγαλονήσου.
Εννέα μήνες αφότου η Κύπρος ζητήσε μια Ευρωδιάσωση, τις πρώτες πρωινές ώρες της 16 του Μάρτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τους Γερμανούς, προσέφεραν ένα πακέτο μόλις € 10 δισεκατομμύριων (13.000.000.000 δολάρια), το οποίο απέχει πολύ από το ποσό των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει άμεση ανάγκη η Λευκωσία. 

Ποιος διέταξε ποιον να κάνει τί παραμένει ασαφές με το μπαλάκι των ευθυνών πιθανόν να βαρύνει όλες τις πλευρές, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ να παραδέχεται εν τέλει πως ήταν ο ιθύνων νους το αρχικού σχεδιασμού που εξόργισε την κυπριακή Βουλή και κοινωνία. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην προσπάθεια του να διατηρήσει αλώβητη την φήμη της Μεγαλονήσου ως φορολογικού παραδείσου επέβαλλε κούρεμα καταθέσεων και στα ποσά χαμηλότερα των 100.000 ευρώ, κάτι που αντιβαίνει στις επιταγές και εγγυήσεις της ΕΚΤ, όμως το χάος δεν απεφεύχθει, με τον πανικό να διαχέεται και στους Ρώσους καταθέτες, αξιόπιστους και μη, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τα χρήματά τους σε μια χώρα με ελαστική νομοθεσία και ελέγχους ως προς την ροή των καθέσεων και την προέλευση των κεφαλαίων. 

Στις 19 Μαρτίου, με πλήθη να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους προς ανεύρεση του απαραίτητου ρευστού, προκειμένου να καλύψουν τις πρώτες καταναλωτικές τους ανάγκες και με όλες τις τράπεζες να παραμένουν σταθερά κλειστές, το κυπριακό κοινοβούλιο σε μια επίδειξη δύναμης, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας αρνήθηκε το προτεινόμενο πακέτο διάσωσης, το οποίο όμως είχε προσυπογράψει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Οι ελπίδες της Λευκωσίας στράφηκαν αποκλειστικά στην Μόσχα, τον επί μακρώ διπλωματικό, πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό στυλοβάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όμως η Κύπρος δεν είναι παρά ένας "νάνος" της Μεσογείου, με ένα ΑΕΠ της τάξεως των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ένα υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα που ξεπερνά 7 με 8 φορές το ίδιο το ΑΕΠ της χώρας. Παραταύτα, ο κίνδυνος είναι συστημικός για την Ευρωζώνη, με το φάντασμα της αποχώρησης ενός μέλους της Ευρωζώνης από το ενιαίο νόμισμα να πλανάται στο αέρα και την αβεβαιότητα να κορυφώνεται με την επαμφοτερίζουσα στάση της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση η κυπριακή κρίση θα μπορούσε να έχει δηλητηριώδεις και μακροπρόθεσμες συνέπειες για ολόκληρη την ΕΕ. 
Οκτώ μήνες μετά την υποτιθέμενη σταθεροποίηση της κατάστασης από την ΕΚΤ, οι αποσταθεροποιητικές τάσεις επιστρέφουν σαν άλλες Ερινύες, λόγω της κυπριακής κρίσης. Η ΕΚΤ φοβάται πως αν η "μικρή" Κύπρος θα μπορούσε να "αρπάξει" εύκολα τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων, τότε γιατί να μην πράξουν το ίδιο η Ιταλία και η Ισπανία, η οποία και μοιράζεται παρεμφερή προβλήματα στον τραπεζικό της τομέα με αυτά της Κύπρου. 

Οδεύοντας προς μια Cyprussia;
"Απλά, όταν νόμιζα ότι ήταν ασφαλές ...
Το φαινόμενο του Alibaba
Ένα άλλο είδος εγκλήματος
Μια σάπια συμφωνία
Δεν υπάρχει καπνός. Τότε γιατί η φωτιά;"

Η Κύπρος έχει πλέον σπάσει. Σε περίπτωση που το κράτος αναλάμβανε τις υποχρεώσεις των τραπεζών της, το χρέος της θα εκτοξευόταν στο 145% του ΑΕΠ της. Η ευθύνη για το σπάσιμο του ταμπού για την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τα 100.000 ευρώ οφείλεται τόσο στην Κύπρο και ειδικά τον πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και στο Eurogroup του νεόκοπου γραφειοκράτη Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην Κύπρο όλες σχεδόν οι υποχρεώσεις των τραπεζών έχουν να κάνουν με καταθέσεις και όχι με μακροπρόθεσμα ομόλογα. Από τις 147 τραπεζικές κρίσεις από το 1970 και οι οποίες παρακολουθούνται από το ΔΝΤ, καμία δεν προκάλεσε απώλειες σε όλους τους καταθέτες.Τώρα όμως καταθέτες σε αδύναμες τράπεζες και σε αδύναμες χώρες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για ξαφνικές επιδρομές στις αποταμιεύσεις τους. Οι καταθέτες σε μέρη όπως η Ιταλία δεν έχουν ακόμη πανικοβληθεί. Όμως αν η Ευρωζώνη αποφασίσει να "σώσει" τις χώρες θα δημιουργηθεί πανικός στις τάξεις όλων των καταθετών.

Το φταίξιμο γι 'αυτό λοιπόν πρέπει να αναζητηθεί και η αυθύνη να μοιραστεί ισόποσα μεταξύ της Κύπρου και των πιστωτών της. Η Κύπρος είναι σίγουρα ένοχη για πολλά. Δημιουργώντας έναν φορολογικό παράδεισο ειδικά για τους Ρώσους καταθέτες υπερδιόγκωσαν το κυπριακό τραπεζικό τομέα, με τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων καταθετών μόνο να ανέρχονται στο εξωφρενικό ποσοστό του 800% του ΑΕΠ κατά το 2011. 

Οι κυπριακές τράπεζες είχαν ήδη πρόβλημα, ακόμη και πριν από την αναδιάρθρωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία δημιούργησε μια επιπλέον τρύπα της τάξεως των 4 δις ευρώ. Η Άνγκελα Μέρκελ ενδιαφέρεται περισσότερο για το τι εικόνα θα προβάλλει στο εσωτερικό της Γερμανίας, κυρίως λόγω των επικείμενων εκλογών, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας η δουλειά είναι να προστατεύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, κατέστη συνένοχος των εν γένει αποσταθεροποιητικών τάσεων στην Ευρωζώνη, με την έκδηλη ανικανότητά της να χειριστεί και να ισορροπήσει τις αντίρροπες δυνάμεις που ασκούνται από τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Τί θα έπρεπε να πράξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες; Θα ήταν καταστροφική μια έξοδος της Κύπρου από το Ευρώ, τόσο για την Μεγαλόνησο, όσο και για την Ε.Ε., καθώς θεωρείται σίγουρο πως η αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος θα τεθεί σοβαρά εν αμφιβόλω, ανοίγοντας το ασκό του Αιόλου και για άλλα πολιτικής φύσεως ζητήματα που αφορούν στην πολιτική συνοχή της Ένωσης.

Επίσης δεν είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. και ειδικά της Γερμανίας η Κύπρος να καταστεί εν μια νυκτί και αμαχητί μια υπεράκτια ρωσική σατραπεία, που επιπλέον θα έχει βάλει χέρι στα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου, αλλά θα έχει αναβαθμίσει και την γεωπολιτική της θέση σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Μια αναθεωρημένη συμφωνία με τη ζώνη του ευρώ λοιπόν θα ήταν η καλύτερη λύση τόσο για την Κύπρο, όσο και για ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της εκτός Ευρώ Βρετανίας, η οποία όμως έχει κυριαρχικά δικαιώματα στο 8% του κυπριακού εδάφους.

Και συνεχίζει ο Economist αναφέροντας πως η καλύτερη λύση θα ήταν η ταχύτερη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ενώ ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί πως το καλύτερο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας της Κύπρου θα ήταν μια συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους για την επανένωση του νησιού, κάτι το οποίο θα ενίσχυε τον τουρισμό και θα τόνωνε το ΑΕΠ.
Η οικονομία της Ευρωζώνης καθίσταται όλο και πιο στάσιμη, ενώ η κοινή γνώμη σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού νότου υπάρχει ένα διάχυτο κλίμα δυσφορίας προς τις πιστώτριες χώρες και τις πρακτικές τους. Τα κόμματα διαμαρτυρίας στο νότο κερδίζουν μέρα με την ημέρα την μάχη της δημοτικότητας, έναντι των παραδοσιακών φιλοευρωπαϊκών κομματικών σχηματισμών, που μέχρι πρότινος αποτέλουσαν επιλογή-μονόδρομο για τους ψηφοφόρους των μεσογειακών χωρών της ΕΕ.
Οι πολιτικές συνέπειες είναι τοξικές για ολόκληρη την ΕΕ ευνοώντας σαφώς τους παραδοσιακούς ευρωσκεπτικιστές. Το ευρώ θα έπρεπε να είναι η οικονομική μετουσίωση ενός μεγάλου και ευρύτερου πολιτικού σχεδίου για την ΕΕ. Εντούτοις, σήμερα μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα γάμο χωρίς αγάπη, του οποίου το κόστος της διάλυσης είναι το μόνο πράγμα που ακόμα συγκρατεί μαζί τους κοινοτικούς εταίρους.

_________________
Πηγή: Economist

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλαλούμ - Βόμβα Ομήρου: «Θα επιδιώξουμε λύση έκτος τρόικας όσο επώδυνη κι αν είναι!» - VIDEO
Σε μια κλωστή η Κύπρος – Ναι υπό όρους στο plan B από το Eurogroup – Όλα θα κριθούν από τις διαθέσεις της τρόικας
Ο Σόιμπλε απέρριψε άμεσα το νέο Κυπριακό σχέδιο διάσωσης
Έκλεισε την πόρτα η Ρωσία στην Κύπρο – Απέρριψαν τα πάντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου