................................................."Κιτρινισμένες λιθο-γραφίες για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας ανεπιστρεπτί..."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Αύγουστος 2018 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~

~~~

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί η κρίση στον Τύπο

Χρεωμένα μέχρι το λαιμό τα μεγάλα συγκροτήματα κάνουν απολύσεις και περικοπές. Ως 50% οι απώλειες για τις εφημερίδες, μεγάλη κρίση και στην τηλεόραση.



Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η κρίση στον Τύπο με πρώτο θύμα τις εφημερίδες, αλλά απειλώντας και την – κάποτε παντοδύναμη – τηλεόραση. Στα ελληνικά ΜΜΕ είναι δύσκολο να βρούμε όμιλο που να τα βγάζει πέρα, ενώ κυριαρχούν οι απολύσεις, οι περικοπές και η ανασφάλεια για το μέλλον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Το “σήμα” έδωσε το 2009 το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του ΕλεύθερουΤύπου από τη Γιάννα Αγγελοπούλου που “πάγωσε” την αγορά αφού είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές, με μεγάλη διαφημιστική καμπάνια και “καλό χαρτί” από το δημοσιογραφικό χώρο. Ένα χρόνο αργότερα, στα πρόθυρα του “κανονιου” βρίσκεται πληθώρα άλλων ΜΜΕ, με παραδοσιακά κραταιά συγκροτήματα να ανακοινώνουν απολύσεις και περικοπές. 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι οι επτά μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις του Τύπου εμφανίζουν υπέρογκα χρέη ύψους 664 εκ. ευρώ. Τα χρήματα δεν πήγαν σε εξυγίανση, η διαφημιστική δαπάνη έπεσε και τώρα ψάχουν τρόπο επιβίωσης. 

Σε οικονομική κατάσταση μεγάλου ομίλου των ΜΜΕ φαίνεται ανάγλυφα η απελπισία. Εκεί αναφέρεται ότι “η αρνητική οικονομική συγκυρία είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη εργασιών και δραστηριοτήτων του Ομίλου… Στην εγχώρια αγορά το 2009 καταγράφηκε μείωση στη διαφημιστική δαπάνη προς τις εφημερίδες κατά 8% και προς τα περιοδικά κατά 20%, με συνέπεια σημαντική πίεση στις πωλήσεις, στα έσοδα και τους όρους είσπραξης των απαιτήσεων”. Φυσικά και η περίπτωση δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή , ο κύκλος εργασιών του ΔΟΛ υποχώρησε από τα 68,38 εκ. ευρώ στα 56,35 εκατ. ευρώ, της Τεγόπουλος από τα 40,36 στα 33,11 εκατ., της “Καθημερινής” από τα 37,72 εκατ. στα 36,91 εκατ., της Τηλέτυπος (MEGA) από τα 75,19 εκατ. στα 68,99 και της Ελεύθερης Τηλεόρασης (Alter) από τα 57,06 στα 49,88 εκατ. ευρώ.

Σε ορίζοντα τριετίας οι απώλειες ωστόσο είναι ακόμη μεγαλύτερες καιξεπερνούν το 30%, ενώ οι ζημιές ειδικά στις εφημερίδες φτάνουν ακόμη και το 50% και τα κανάλια παρουσιάζουν σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλαπλάσιες απώλειες

"Ορίζοντας εβδομάδων"

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι άρθρο του διευθυντή του Βήματος Π. Καψή, ο οποίος μιλά για “ασφυκτικές πιέσεις σε όλα τα Μέσα” και “οικονομικά αποτελέσματα που πολύ απλά δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν”. 
“Μιλάμε για ορίζοντα μηνών, αν όχι εβδομάδων. Ηδη πολλές εφημερίδες έχουν υποθηκεύσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους και πληρώνουν τους μισθούς με δανεικά, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες αρνούνται να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση. Για πόσο καιρό ακόμη μπορεί να συνεχιστούν έτσι τα πράγματα;” αναρωτιέται ο διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου