................................................."Κιτρινισμένες λιθο-γραφίες για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάθηκαν στην εποχή μας ανεπιστρεπτί..."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Ιούνιος 2018 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~

~~~

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Οι Κυπριακές εφημερίδες σήμερα


  Κυριακή 09 Δεκ. 2012  

Η προκαταρτική έκθεση του οίκου Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες της Κυριακής προβάλλουν επίσης συνέντευξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, την επιστράτευση του Άλβαρο ντε Σότο για μεταφορά εμπειριών στην ομάδα του Κυπριακού στα Ηνωμένα Έθνη, τις θέσεις του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά για την οικονομία, αλλά και την άρση των απεργιακών μέτρων από τους λεωφορειούχους της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Θρίλερ με τη βιωσιμότητα του χρέους", γράφει στο κύριο της θέμα ότι παρατείνεται η αγωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μάλλον μέχρι αύριο Δευτέρα, προβάλλοντας εκτιμήσεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες οποιοδήποτε ποσό άνω των €7,2 δις θα σημαίνει ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Η "Α" προβάλλει επίσης συνέντευξη του Αχιλλέα Κυπριανού, ο οποίος υποστηρίζει πως ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας "καπηλεύεται το όνομα του Σπύρου (Κυπριανού) και του Τάσσου (Παπαδόπουλου". Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στις επιπτώσεις από τον νέο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Με λιγότερες ζημιές και πιο γρήγορα η Κύπρος", φιλοξενεί στο κύριο της θέμα συνέντευξη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σημειώνει πως οι λόγοι που οδήγησαν την Κύπρο στο Μηχανισμό Στήριξης είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους που οδήγησαν την Ελλάδα. Αλλού αναφέρεται στην προκαταρτική έκθεση της Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημειώνοντας μεταξύ στα 9,1 με 9,5 δις κυμαίνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Σε άλλη είδηση, η "Σ" αναλύει τα μηνύματα που δίνουν τα σημεία καμπής των δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές.

"Ο Φιλελεύθερος" στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Σε όρια βιωσιμότητας το χρέος" και γράφει ότι χωρίς έκπληξη φαίνεται ότι είναι ο πρώτος αριθμός της Pimco για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αναμένεται να ανέλθει μέχρι τα €10 δις. Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιστρατεύουν τον Άλβαρο ντε Σότο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ επί εποχής σχεδίου Ανάν, για να μεταδώσει στην ομάδα Κυπριακού του διεθνούς οργανισμού της εμπειρίες του. Αλλού γράφει ότι σοκάρουν τα στοιχεία για παιδιά που μεταβαίνουν στα σχολεία της Πάφου χωρίς φαγητό.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οι θέσεις μου για την οικονομία", αναφέρεται στις προτάσεις που παρουσίασε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, οι οποίες στοχεύουν στη γρήγορη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε όπως επικρατήσει συναντίληψη και συναίνεση γύρω από το μνημόνιο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι την άρση των απεργιακών μέτρων αποφάσισαν οι λεωφορειούχοι της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" υπό τον τίτλο "Αξιωματούχοι αξιολογούν την κρίσιμη έκθεση για τις τράπεζες", γράφει στο κύριο της θέμα ότι αξιωματούχοι της συντονιστικής επιτροπής αξιολογούν από χθες την προκαταρτική έκθεση της Pimco για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα, το οποίο είναι κρίσιμο για το ύψος της οικονομικής στήριξης της Κύπρου από τον μηχανισμό στήριξης. Αλλού γράφει ότι η ιστορία ορισμένων σχολείων της Λευκωσίας, όπως του Ελένειου και του Αγίου Κασιανού τα σώζει από τις περικοπές του Υπουργείου Παιδείας συνεπεία των περικοπών του μνημονίου. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις εξελίξεις στην Αίγυπτο έπειτα από την απόφαση του Προέδρου της χώρας να συγκεντρώσει αυξημένες εξουσίες.

"Η Καθημερινή" υπό τον τίτλο "Δύο σκόπελοι για το Μνημόνιο", γράφει στο κύριο της θέμα ότι κοινοτικές πηγές δηλώνουν ότι το μνημόνιο αν χρειαστεί θα αλλάξει, χωρίς να προδικάζουν το εύρος των αλλαγών πριν την μελέτη της έκθεσης της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο ποίος δηλώνει ότι "δεν δεσμευόμαστε από το σύνολο της δανειακής σύμβασης". Σε άλλη είδηση γράφει ότι το κυπριακό μοντέλο διαχείρισης των εσόδων από το φυσικό αέριο δεν έχει καμία σχέση με το νορβηγικό μοντέλο που ανέπτυξε ο Νορβηγός Μάρτιν Σκάνκε.

Η εβδομαδιαία "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο “Λεηλατούν τη μεσαία τάξη", φιλοξενεί συνέντευξη του Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος δηλώνει ότι "η περιβόητη διεκδικητική διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης αντί να βελτιώσει το μνημόνιο το έκανε χειρότερο με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας και επιχειρήσεις να οδηγούνται σε καταστροφή". Αλλού γράφει ότι δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του μνημονίου αναμένονται αυτή την εβδομάδα στους δρόμους της πρωτεύουσας. Αλλού αναφέρεται στην προκαταρτική έκθεση της Pimco, σημειώνοντας ότι από το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα διαφανεί αν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

cna.org.cy

Οι Κυπριακές Εφημερίδες Κυριακή 10-09-12


Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας σε σχέση με τη φιλοσοφία τους για την οικονομία, η μείωση των καταθέσεων πολιτών από τρίτες χώρες, το ενδεχόμενο η Κύπρος να μείνει εκτός «νυμφώνος» σε σχέση με την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι νέες κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν χτες οι αιγοπροβατοτρόφοι, η επιστροφή από σήμερα των μαθητών στα σχολεία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η «στιχομυθία» μεταξύ Σουηδού ΥΠΕΞ και Εγκεμέν Μπαγίς μέσω δημοσιεύσεων τους στο Twitter για το Κυπριακό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.
 

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Αντιπαράθεση με επίκεντρο τη φιλοσοφία για την οικονομία» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία σε σχέση με την φιλοσοφία τους για την οικονομία γράφοντας πως αφενός ο Σταύρος Μαλάς επιχειρώντας να διεμβολίσει τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ κάλεσε το Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει ποια είναι η φιλοσοφία του στο θέμα της οικονομίας και αφετέρου ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Χάρη Γεωργιάδη, υπενθύμισαν ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε παρουσιάσει τον περασμένο Ιούλιο τις θέσεις του για την οικονομία. 
Από την άλλη ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε ζημιογόνα και αντιπαραγωγική τη σύγκρουση των δυο πόλων. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις των αιγοπροβατοτρόφων γράφοντας ότι άφησαν ελεύθερα 800 ζώα. Αλλού «η Σημερινή» γράφει ότι η Noble πουλά μερίδιο στο Λεβιάθαν.


Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Φεύγουν δις ευρώ από την Κύπρο» γράφει στο κύριο της θέμα πως μειωμένες κατά 1,229 δις ευρώ εμφανίζονται οι καταθέσεις πολιτών από τρίτες χώρες τους τελευταίους 3 μήνες. Αναφέρει μάλιστα ότι η απόσυρση ξένων καταθέσεων συμπίπτει και με το δριμύ κατηγορώ που εξαπολύσει η Κυβέρνηση κατά των τραπεζών, ένα μπαράζ που ουσιαστικά οδηγεί στη δαιμονοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. 
Αλλού η «Α» αναφέρεται στην έναρξη από χτες των νέων κινητοποιήσεων των αιγοπροβατοτρόφων οι οποίοι, όπως γράφει, υλοποίησαν τις απειλές τους αφήνοντας χτες ελεύθερα περισσότερα από 1000 ζώα στο χωριό Χούλου της επαρχίας Πάφου ενώ σήμερα θα μεταφέρουν ζώα στην Κυβερνητική Επαυλη Αχέλειας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως αρχίζει να κερδίζει έδαφος στην ΕΕ η ιδέα αλλαγής του καταστατικού χάρτη της κοινότητας για προώθηση και της πολιτικής ένωσης των 27 χωρών μελών.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Καρότο για εξπρές μνημόνιο» και γράφει πως ακόμα ένας λόγος για την επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου αποτελεί η απόφαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων, μια και η Κύπρος μένει τώρα εκτός «νυμφώνος». Οπως εξηγεί η εφημερίδα το πρόβλημα για την Κύπρο εστιάζεται στο ότι δεν έχει συμφωνηθεί Μνημόνιο και κατ’ επέκταση δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που έχουν ενταχθεί σε Μηχανισμό Στήριξης. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» αναφέρεται στην επιστροφή από σήμερα των μαθητών στα σχολεία και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για την οποία ο Υπουργός Παιδείας παρουσιάζεται αισιόδοξος δηλώνοντας ότι τα σχολεία είναι έτοιμα για να δεχτούν τους μαθητές. 
Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μέσω του Twitter ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ και ο Υπουργός για θέματα ΕΕ και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, αντάλλαξαν θέσεις γύρω από το Κυπριακό, με τον πρώτο να αναφέρει με αφορμή επίσκεψη του στη νεκρή ζώνη ότι ο διαχωρισμός στη μοιρασμένη Λευκωσία θα πρέπει να ξεπεραστεί, τον Μπαγίς να απαντά ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ δεν έπρεπε να ανταμείψει τους Ε/κ αφού απέρριψαν την ειρήνη και καλώντας τον Σουηδό ΥΠΕΞ να πείσει τους Ε/κ για πολυμερή συνάντηση στη Στοκχόλμη και τον Μπιλντ να επανέρχεται και να ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει διαδικασία συνομιλιών και ότι είναι θέμα των δυο πλευρών να προχωρήσουν ενισχύοντας την αποφασιστικότητα τους.


Η «Χαραυγή» τέλος υπό τον τίτλο «Κρύβεται ο Αναστασιάδης» γράφει στο κύριο της θέμα ότι με αποκαλυπτικά άρθρα στις εφημερίδες «Χουριέτ» και «Κίπρις» ο Τ/κ δημοσιογράφος Ζεϊνέλ Λουλέ και ο Τ/κ καθηγητής Ατά Ατούν διαψεύδουν κάθετα το Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ και αποκαλύπτουν τις θέσεις του περί χαλαρής ομοσπονδίας. Αλλού αναφέρει ότι σε δέκα μέρες ανακοινώνονται οι φοιτητές στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) και πως το ενδιαφέρον στην πρώτη χρονιά λειτουργίας του θεσμού ήταν τεράστιο καθώς υποβλήθηκαν 1041 αιτήσεις για 192 θέσεις. 
Σε άλλο της θέμα η «Χαραυγή» χαρακτηρίζει κρίσιμη για την Ελλάδα τη συνεδρία του Eurogroup η οποία θα διεξαχθεί στην Κύπρο γράφοντας επίσης πως η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο μέτρο ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα αλλά και πως οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.